Winter 2014 - 2015

Avondveldloop Hulshout - 10/01/'15

 

Normaal gezien had ik nog aan de start van de Kerstveldloop in Rieme gestaan, maar door ziekte hebben we deze moeten schrappen. Gisteren stond ik dan eindelijk weer aan de start. Dit jaar werd er voor de eerste maal in Hulshout een avondveldloop georganiseerd. Vorig jaar vond hier het provinciaal kampioenschap voor de provincie Antwerpen plaats en toen won ik hier nog de korte cross.

 

Op de website van AC Hulshout stond Veerle Dejaeghere al aangekondigd.

Door de regenval van de voorbije dagen vreesde ik voor een heel zwaar parcours. Even vreesde ik nog dat de zware verkoudheid van deze week nog roet in het eten ging strooien. De verkoudheid is nog niet volledig weg, maar we zijn aan de beterhand.

 

Tijdens de parcoursverkenning zagen we toch al enkele zware stroken, maar uiteindelijk leek het op het eerste zicht nog mee te vallen.

 

Om 19u werd het startschot gegeven. Op voorhand had de trainer gezegd dat ik me in het begin niet te veel moest forceren (wegens nog niet volledig 100%) maar omdat Veerle al onmiddellijk de kop nam, besloot ik toch te volgen. Vrijwel onmiddellijk hadden we al een kleine kloof. Achter ons liepen Britt vanthillo en haar moeder els van hooydonck in de achtervolging op kop. Toen we door de eerste modderstroken moesten, leken deze een pak zwaarder te liggen dan tijdens de verkenning. Ik besloot onmiddellijk om m'n eigen tempo te kiezen en niet te forceren om Veerle te volgen. Zo had Veerle na de eerste ronde al een kleine voorsprong op mij.

In de volgende 2 ronden kon Veerle haar voorsprong vergroten tot 50sec op mij. Zonder me te forceren kon ook ik mijn voorsprong op de anderen stelselmatig vergroten. Uiteindelijk kon Xenia Luxem na een zeer sterke wedstrijd toch nog de 3de plaats veroveren.

 

Na de wedstrijd was ik verrassend genoeg heel snel gerecupereerd en moest ik ook nog een interview doen voor de regionale tv. Al bij al ben ik heel tevreden met deze wedstrijd. In tegenstelling tot in brussel had ik nu geen last van m'n ademhaling en kon ik tijdens de hele wedstrijd een goed tempo aanhouden zonder in het rood te gaan. Ook zijn we stilletjes het accent meer aan het leggen op trainingen in functie voor de komende indoorwedstrijden.

 

Volgende week is het de jaarlijkse clubcross. Hopelijk ben ik tegen dan volledig hersteld en kan ik er een mooie wedstrijd van maken!

 

Foto's en een verslag van RTV volgen nog!

 

 

CrossCup te Brussel 21/12/'14

 

Voor het eerst in m'n leven stond de Crosscupmanche van Brussel op het programma. De conditie was na Roeselare zeker in stijgende lijn, maar helaas werd ik een week voor Brussel ziek. Omdat het na enkele dagen nog niet beter was, besloten we om maandag toch eens de dokter te bezoeken. Lichte koorts,keelpijn, last van m'n luchtwegen,... Proberen zo goed mogelijk uit te rusten en hopen dat het zou beter zijn tegen Brussel, we hadden uiteindelijk toch nog een dikke 5dagen om terug in orde te geraken. Uiteindelijk beterde het wel, maar het hoesten werd toch erger. Toch besloten we om te starten aangezien Brussel een manche is die sowieso meetelt voor het klassement.

 

Toen ik voor de eerste maal het parcours zag verschoot ik er echt van hoe steil het was. Ofdat de ronde zelf nog niet zwaar genoeg was, stond er nog een stevige wind en waren de modderstroken ook best pittig!

 

Omdat Brussel sowieso al een zwaar parcours is en ik ook niet 100% was, besloot ik om niet te snel te starten. Tot m'n verbazing liep ik vlak ba de start wel weer bij de eersten. Iedereen had zich precies voorgenomen om rustig te starten. Ik liet m'n temp wat zakken en besloot om mij achter Imana Truyers en hanna Vandenbussche te zetten. Na de eerste ronden zaten alle Belgen nog redelijk dicht bij elkaar, maar ik begon al te voelen dat dit tempo te hoog was voor mij. Om mij al niet op te blazen in het begin van de wedstrijd besloot ik om m'n eigen tempo te lopen. Jammer genoeg betekende dit ook dat ik plots helemaal alleen kwam te zitten. De stevige wind maakte dit nog eens extra lastig! Daarnaast kreeg ik steeds meer en meer last van m'n ademhaling. Door de vele opeenvolging van hellingen, modderstroken en wind was er geen enkel moment waar je kon recupereren. Ik begon het steeds moeilijker te krijgen en ik kreeg bijna geen lucht meer. In de laatste ronde kwam Sara van de Velde nog over mij op de laatste helling. Ik probeerde het kloofje nog te dichten in de lange afdaling, maar ik was volledig leeg. Toch kon ik op einde nog een buitenlandse atlete afhouden. Ik kwam uiteindelijk pas als 7de belgische over de finish en werd 22ste in totaal. Toch wel ontgoocheld, maar als je ziek bent, kan je nu eenmaal niet goed presteren.

 

Morgen toch nog eens een bezoekje aan de dokter brengen. Normaal, als ik genezen ben, loop ik volgende week de kerstcross in Ertvelde.

 

 

CrossCup te Roeselare - 30/11/'14

 

Na de goede prestatie in Mol kwam het er nu op aan te bevestigen. De Belgische bezetting was in elk geval een stuk sterker vandaag. Na een emotioneel zware week (overlijden van mijn grootmoeder) wou ik extra hard m'n best doen, speciaal voor haar.

 

De omloop lag er redelijk goed bij met hier en daar een modderstrook. Om 14u stonden we in de dikke mist klaar voor de start. Na een voorzichtige start kon ik me in het spoor van Veerle Van Linden (ASVO) zetten. Haar tempo kon ik in de eerste helft van de wedstrijd vrij vlot volgen maar halfweg de voorlaatse grote ronde kreeg ik het toch een beetje moeilijk. Zo moest ik een paar meter toegeven op haar. Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Hanna Vandenbussche (MACW) aansluiten en ze ging me onmiddellijk voorbij. Ik probeerde aan te pikken, maar ik kreeg het steeds moeilijker. Daarna kwam ook de Zwitserse Martina Tresch nog over mij. Ik probeerde weer aan te klampen, maar net zoals in Mol eindigde ze net voor mij. Uiteindelijk overschreed ik als 8ste (in totaal) en 6de Belgische de finish.

 

Voorlopig behoud ik ook mijn 3de plaats in het klassement.

 

Foto's volgen nog

CC Relays Gent - 26/10/'14

 

Gisteren was het eindelijk zo ver: de start van het nieuwe veldloopseizoen. Traditiegetrouw start dit steeds met de CC Relays. Ook dit jaar deden we als club mee aan deze aflossingswedstrijd. Ons team bestond dit jaar uit: Janna Van Doninck, Ikzelf en kersvers trainingsmaatje Lore Tack.

 

Net zoals de vorige jaren stond er weer veel volk aan de start. Janna was onze startloopster, maar door het vele geduw en getrek miste ze licht haar start. Hierdoor kwam ze in het midden van de grote groep terecht.Toch kon ze na de zandstrook nog enkele plaatsen goed maken en zo kreeg ik de stok als 14de. Zo kon ik beginnen aan mijn 1500m. Vooral in de aflossingszone is het slalommen tussen de andere atleten, maar hier kwamen we gelukkig zonder ongelukken door.

 

Ik had gemerkt dat Barbara Maveau (AVR) net voor mij de stok had gekregen en zag ze een 10meter voor me uitlopen. Ik probeerde zo snel mogelijk om in haar spoor te geraken, maar door de vele bochten en de combinatie van andere atleten en het smalle parcours, was dit niet simpel. Uiteindelijk kon ik na een 300m de kloof dichten. Ik zette me in haar spoor en zo kon ik toch even recuperen van het inhaalmanoeuvre. Barbara ontwikkelde een mooi egaal tempo en zo schoven we stelselmatig op richting de koppositie. Eigenlijk draaide het heel soepel, maar omdat de zware zandstrook er nog aankwam, besloot ik om bij Barbara te blijven. In de zandstrook koos ik voor de kant tegen het publiek en Barbara de kant van het water. Op het einde van de zandstrook voelde ik mij nog sterk en kwam ik naast Barbara . Eens terug op het grasveld nam ik de leiding en voelde ik dat ze een paar meters moest prijsgeven. Ik trok nog eens stevig door en zo kon ik de stok, met een 5 tal seconden voorsprong, als 1ste doorgeven. Onmiddellijk kreeg ik een Sporza microfoon onder mijn neus geschoven voor een interview. Niet gemakkelijk als je nog maar net bent aangekomen!

 

Lore, die de hele week wat ziekjes was geweest, was onze 3de loopster. Zij kreeg Veerle Dejaeghere (AVR) achter haar aan. Ze diende nog enkele concurrenten te laten passeren maar ze bleef vechten tot het einde en zo werden we, net zoals vorig jaar 8ste.

 

Zelf ben ik tevreden over deze eerste test voor de winter en als team hebben we de clubkleuren geruime tijd op TV laten zien. Nu is het vooral uitkijken naar de eerste individuele manche van de Lotto CrossCup. Deze is zoals de voorbije jaren in Mol en daar is de afstand een stuk verder dan de 1500m van vandaag. Benieuwd hoe ik het er ga van afbrengen, want zand is nu niet bepaald mijn favoriete ondergrond!

 

Nogmaals een dikke merci aan Janna en Lore om samen een team te vormen!

 

 

Nogmaals dank voor de foto's: Tomas Sisk, Sven Janssen, Henri Salavarda, Elke Vleeschauwer en Sofie Devillé! Enkele foto's vind je hieronder (meer foto's vind je hier)

Warandeloop Tilburg - 23/11/'14

 

Onder een stralende zon trokken we de grens over naar Nederland . De Warandeloop is een van de grootste veldlopen in Nederland en men kan er steeds rekenen op een prima organisatie. Door omstandigheden was het vanaf junior geleden dat ik hier nog eens aan de start had gestaan. Deze veldloop is gekend om haar snelle omloop en dat zeker op de korte cross. Ik koos voor de korte cross omdat dit misschien de enigste korte cross van het seizoen wordt en ook omdat ik hierop toch een stuk sterker voor de dag kom dan op de lange cross. Met het mooie weer leek het of we aan de start van een pistewedstrijd stonden .

 

Zoals gebruikelijk op de korte cross , 2500m verdeeld over een kleine en een middenronde , ging het reeds vanaf de start er snel aan toe . De in Duitsland verblijvende Keniaanse Askali Wegi nam de kop en in volgde aanvankelijk in 4de positie. Na de kleine ronde kon ik oprukken naar de 2de plaats maar de Keniaanse had reeds een 5 tal meter voorsprong genomen . In het begin van de volgende ronde kon ik het gaatje toelopen maar dit had wel veel inspanning gevraagd. In het spoor van Askali kon ik wel een voorsprong opbouwen op de eerte achtervolgsters . Het tempo lag net iets te hoog voor mij en ik moest wat gas terugnemen. Manon Kruiver (NL), Lorraine Ravestein (NL) en Linn Nilsson ( Zweden ) konden zo een beetje aan hun achterstand knagen en de druk op mij opvoeren. Op 300m van het einde kon ik chter terug versnellen waardoor de kloof met hun terug groter werd. Ik kon zijn mijn achterstand op Askali verkleinen maar haar echt bedreigen voor de zege zat er niet in.

 

Best tevreden met de 2de plaats in dit toch internationaal gezelschap. De volgende dag zag ik zelfs dat ik 1 sec snelle had gelopen dan het vorige wedstrijdrecord. Dit geeft hoop voor de volgende opdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

CrossCup te Mol - 09/11/'14

 

Reeds een paar dagen voor de wedstrijd kwamen er wat zenuwen. Mijn debuut in een volledige Crosscup-programma kwam eraan en dan nog wel op de zware zandomloop van het Zilvermeer te Mol.

Een omloop waarop ik me nooit echt in mijn sas gevoeld heb. Zo liep ik een 6-tal jaar geleden er voor de laatste keer en ik weet nog goed wat ik toen na die wedstrijd zei: "Nooit meer!" Maar deze wedstrijd hoort er nu eenmaal bij dus ik ging proberen om er het beste van te maken.

 

Eenmaal aan de startlijn verdwenen stilletjes aan de zenuwen en deed ik nog een babbeltje met Veerle Dejaeghere (AVR). Om 14u05 weerklonk het startschot. Ik vertrok vrij goed, zelfs even aan de kop, en na een 50 meter kwamen Imana Truyers (AVT) en Louise Carton (ACME) naast mij lopen. Louise nam al snel de leiding over en ik plaatste mij in haar spoor. Veerle had een iets mindere start maar even later kwam ze mee vooraan aansluiten en joeg het tempo de hoogte in. Enkel Louise en ikzelf besloten om te volgen zodat na 1 kleine ronde Veerle een 10 tal meters voorsprong had op Louise en ikzelf een 2-tal meter daar achter. De anderen volgden een 10-tal meter achter mij.

Het strakke tempo van Louise was net te snel voor mij en bij het ingaan van de zware zandstrook diende ik een paar meter toe te geven. In de zandstrook werd deze kloof een stuk groter. In het zand lopen is dus blijkbaar echt niet mijn ding. Vanaf dan was ik aangewezen op mijn eigen tempo te bepalen wat in de zandstroken steeds moeizamer ging. Op de stroken in het bos kon ik steeds mijn tempo terug optrekken maar in de zanstroken viel dit tempo telkens flink terug. Hierdoor kwamen de achtervolgsters terug en het was de Zwitserse Tresch Martina die in de 2de grote ronde als eerste de kloof dichtte. Dit gebeurde net in de zware zandstrook. Ze ging onmiddellijk over mij en meter per meter vergrootte ze haar voorsprong. In het spoor van de Zwitserse waren ook Imana en Nathalie Ameloot (RCG) dichterbij geslopen en zo werd het nog een zeer zware laatste ronde. Imana kwam in de laatste ronde aansluiten. In de laatste zware zandstrook, op ongeveer 600m van het einde, moest ik Imana een paar meters laten lopen maar op de beter beloopbare gedeelten van de zandstrook kon ik terug aansluiten. Imana besloot om er een lange spurt van te maken. Ik kon aanklampen en uiteindelijk kwam ik naast haar, maar ze trok nogmaals het tempo op. Op 150m van het einde trok ik vol door en kon een beetje afstand van haar nemen. Zo werd ik 4de in het totaal en 3de Belgische.

 

Ik blik tevreden terug op de wedstrijd. Op een parcours (dat helemaal niet m'n ding is) toch dit resultaat neerzetten, stemt mij heel tevreden. Genoeg zand gezien voor dit jaar en wat mij betreft mogen ze tegen volgend jaar al dat zand daar wegscheppen in het Zilvermeer! :-)

 

Nog een dikke proficiat aan Louise met haar prachtige en verdiende overwinning.

 

Foto's hieronder zijn van mijn neef, Kristof Van Accom! Nogmaals bedankt! Meer foto's vind je hier!

Veldloop Herentals - 18/01/'15

 

Vorig jaar won ik voor de 1ste maal de clubcross bij de seniores en winnen voor eigen club is altijd iets speciaals. Daarom dat ik deze cross graag wou winnen.

De omloop lag er, op een strook van 100m na, goed bij en meeste tegenstand leek met Jolien Boonen en Lore Tack vooral uit eigen club te komen. Beiden lieten toch reeds enkele overwinningen noteren dit cross-seizoen.

 

Na de start nam ik direct de leiding met Lore en Renée Eykens (KAPE) in mijn spoor. Voor Renée lag het tempo iets te hoog zodat Lore en ikzelf na een kleine ronde reeds een kleine voorsprong hadden uitgebouwd op Jolien en Kim Geypen (DCLA). We kregen van onze trainer dan ook opdracht om zoveel mogelijk samen te werken en de kloof met de achtervolgsters uit te bouwen. Reeds na de eerste van de drie grote rondes was het duidelijk dat het voor de overwinning tussen mij en mijn trainingspartner Lore zou gaan. Ik bleef op kop lopen en probeerde een zo constant mogelijk tempo aan te houden. Dit lukte eigenlijk heel vlot. Toen we de laatste ronde ingingen, kreeg ik van mijn trainer de opdracht om het gaspedaal in te duwen. Lore diende enkele meters prijs te geven en zo kon ik tijdens de laatste ronde toch nog een mooie voorsprong bij elkaar lopen. Lore kon ook nog vrij gemakkelijk haar tweede plaats handhaven en Jolien slaagde erin om zich van Kim los te werken en zo naar een derde plaats te lopen. Een volledig ACHL podium dus.

 

Volgende week start het 2de deel van de CrossCup met de manche van Hannuit!

 

Foto's en het verslag van RTV volgen nog!