Winter 2013 - 2014

Sofie Van Accom - Halve Fond Loopster

Na de aankomst werden we onmiddellijk op het podium verwacht. Deze keer was het niet enkel een medialle, maar mocht ik zelfs een belgische trui aantrekken. Om het helemaal compleet te maken werd ook nog eens de Brabaçonne tijdens de podiumceremonie gespeeld! Genieten!!

 

 

Deze overwinning is een bekroning van een fantastische winter. Dit was mijn 9de veldloopoverwinning van het seizoen en daarnaast werd ik nog eens Provinciaal kampioen (800m), Vlaams Kampioen en Belgisch Kampioen 1500m indoor. Op voorhand had ik niet gedacht dat dit zo'n topwinter zou worden.

 

Deze topwinter zou natuurlijk niet mogelijk geweest zijn zonder mijn trainer, ouders, vriend, familie, trainingsgenoten en de vele supporters! Bedankt!!

 

De volgende 10 dagen laten we de loopschoenen aan de kant zodat we daarna volledig uitgerust aan de voorbereiding voor de zomer kunnen beginnen. Hopelijk kunnen we deze topwinter ook omzetten naar een topzomer! Ik kijk er alvast naar uit!

 

Meer foto's vind je hier. Daarnaast vind je ook enkele nieuwe krantenartikels hier!

 

Vlaams kampioenschap cross te Rotselaar - 16/02/'14

p

Voor de 2de maal werd gisteren het Vlaams kampioenschap cross georganiseerd. Vorig jaar was dit nog in Hulshout. Dit jaar werd dit echter georganiseerd in Rotselaar op het Domein Ter Heide. Vorig jaar stond er ook nog een korte cross voor de dames op het programma, dit jaar niet meer en hierdoor stond ik dus aan de start van m'n allereerste crosscupwedstrijd bij de seniores en een cross die langer was dan 6km.

 

Nadat ik gisteren al een wedstrijd had gelopen, was het afwachten hoe ik deze had verteerd. Ook al was het de dag voordien een tactische wedstrijd het blijft een wedstrijd en daardoor voelde m'n spieren toch wat stram aan.

 

Een volledig nieuw parcours voor mij en heel wat andere atleten. Tijdens de snelle verkenning van het parcours bleek dat dit, er op enkele stroken na, er heel goed beloopbaar bij lag ondanks de hevige regenval van de voorbije dagen. Doordat we wat later dan voorzien waren aangekomen, werd het voor mij een relatief 'korte' opwarming. Toen ik eenmaal aan de start stond had ik het gevoel dat ik precies totaal niet opgewarmd was. Toch had ik redelijk weinig stress, ook al had ik toch wel wat bang voor de lange afstand (6,3km tov 5km op de regionale crossen).

 

Aan de startlijn stonden we met heel wat atletes aan de start (40-tal). Na het startschot was ik, zoals gewoonlijk, heel snel weg. Op een gegeven moment liep ik als 2de achter Veerle Dejaeghere (AVR). Ik liet enkele atletes over mij komen en besloot om mij in het groepje van Nathalie Ameloot (RCG), Veerle Van Linden (ASVO), Louise Carton (HCO), Zenobie Vangansbeke (ACME) en Imana Truyers (AVT) te zetten. Het aanvangstempo viel eigenlijk heel goed mee, maar op het bochtrijke parcours was het toch wat duwen en trekken om een goede plaats te hebben en plots stonden er ook nog eens balkjes waar we over moesten springen. Ik wist wel dat deze op elke crosscup staan, maar tijdens de parcoursverkenning had ik ze nog nergens zien staan dus het was wel even schrikken.

 

Op het einde van de eerste kleinere ronde hadden Belete en Dejaeghere al een kleine voorsprong op ons groepje. Ik liep nog steeds achteraan van ons groepje. Na deze kleinere ronde, hadden we nog 3 grote ronden voor de boeg. In het begin van de eerste grote ronde ging ik voorbij Zenobie. Ondertussen had ik mij achter Imana gezet, maar zij had ondertussen al een klein gaatje moeten laten op Louise. Daarom besloot ik om voorbij Imana te gaan en probeerde ik terug naar Louise te lopen. Dit lukte vrij goed en net voor de balkjes kon ik terug aansluiten bij het groepje van Nathalie, Veerle Van Linden en Louise. Jammer genoeg kwam er na de balkjes de enige modderstrook van het parcours en hier moest ik terug enkele metertjes prijsgeven. Vlak na deze modderstrook kwam dan ook nog eens de zandstrook en het gaatje tussen mij en het groepje voor mij werd iets groter.

Vanaf toen kwam ik alleen te lopen en moesten er nog 2 grote ronden afgelegd worden. Op de goed beloopbare stukken kwam ik steeds wat dichter, maar toen we voor de laatste keer de modder- en zandstrook passeerden werd het gat weer wat groter. Uiteindelijk kon ik m'n tempo ook in de laatste ronde goed aanhouden en kon ik m'n 6de plaats veilig stellen.

Almensch Belete won de wedstrijd voor Veerle Dejaeghere. Nathalie Ameloot vervolledigde het podium. Veerle Van Linden werd vierde en Louise Carton 5de.

 

Uiteraard was ik zeer tevreden met dit resultaat, zeker omdat ik de dag ervoor ook al een wedstrijd had gelopen. Ook de langere afstand was zeker een meevaller.

Daarnaast was de organisatie door ROBA ook tiptop in orde: Een mooi parcours zowel voor de lopers als voor de toeschouwers!

 

Nu gaan we enkele weken nog goed trainen en dan rest enkel nog het Belgisch kampioenschap Cross in Wachtebeke. Dan geen lange cross, maar de korte cross! Daar gaan we nog eens een laatste keer proberen te knallen en hopelijk kunnen we dan deze topwinter mooi afsluiten!

 

Hieronder nog de wedstrijdvideo en enkele foto's! Meer vind je hier!

 

p

Belgisch kampioenschap indoor 1500m - 15/02/'14

o

Voor de eerste maal werd dit BK indoor AC op een zaterdag georganiseerd. Vorig jaar won ik hier de titel na een tactische race. Op de deelnemerslijst stond ik als snelste met een tijd van 4'21"82. De tweede stond ingeschreven met een tijd van 4'30"08. Vele zeiden dat het gemakkelijk zou zijn om m'n titel te verlengen, maar de wedstrijd moet natuurlijk nog steeds eerst gelopen worden. Ook had Agnes Laurent, de 2de snelste, al een snelle 1500m vorige zomer outdoor gelopen (4'21"75). Het zou dus best wel eens spannend kunnen worden.

 

Ik had in ieder geval al een pak minder stress dan vorige week op de Flanders Indoor en zo stond ik dus redelijk ontspannen aan de start. Op voorhand had ik al met m'n trainer afgesproken dat we enkele voor de titel zouden lopen en dat de tijd dus eerder bijkomstig was.

 

Ik nam een goede start zodat ik zeker en vast niet ingesloten zou raken. Omdat ik de volgende dag nog een wedstrijd op het programma had staan en om hiervoor wat krachten te sparen, liet ik daarna het tempo wat zakken. Na 200m nam Elke Steffens over en ik bleef attent in 2de positie lopen. De wedstrijd bleef lange tijd gesloten, maar op 400m van het einde plaatste Agnes een stevige versnelling, ik reageerde onmiddellijk en zette me in haar spoor. Bij het ingaan van de laatste ronde wou ik al over haar gaan, maar ze ving m'n versnelling goed op. Op 150m van de finish plaatste ik nog een versnelling en deze was voldoende om enkele meters voorsprong bijeen te sprokkelen. In de laatste rechte lijn was m'n voorsprong voldoende en zo kwam ik al uitbollend in 4'38"16 over de finish gelopen. Agnes kwam een seconde later over de finish. Nicole Buytaert mocht als 3de mee het podium op.

 

 

Ik was uiteraard heel tevreden dat ik m'n titel kon verlengen. Na de aankomst stonden de mensen van de dopingcontrole me al op te wachten. Nadat ik bijna 2 liter gedronken had en de nodige administratie in orde was gebracht, kon ik eindelijk naar huis. Zo goed mogelijk recupereren was de boodschap. De recovery fuel van Sports 2 hielp mij hier alvast bij!

 

Hieronder vind je nog enkele foto's en de wedstrijdvideo. Meer foto's vind je hier!

 

Record Bank Flanders Indoor - 09/02/'14

p

Enkele weken terug kreeg ik een uitnodiging om te starten in het hoofdprogramma van de Record Bank Flanders Indoor. Spijtig genoeg werd er dit jaar geen 1500m georganiseerd en hierdoor zou ik op de 3000m starten. Omdat het één van de zes IAAF Permit Indoor Meetings was, zouden er heel wat internationale toppers starten. Een unieke ervaring voor mij!

 

Dezelfde week deed ik nog een uitstekende training en dit zorgde er dan ook voor dat ik extra gemotiveerd aan de start te stond. Het doel was om beter te doen dan mijn outdoortijd (9'32"). Dit zou niet gemakkelijk zijn, maar deze tijd liep ik niet in ideale omstandigheden (2km helemaal alleen) en bovendien zat de conditie heel goed.

 

De organisatie liet ons tot 6 februari in spanning wachten op de startlijsten. Toen ik eenmaal de startlijst zag, schrok ik enorm! Een naam zoals Chepkurui (vice-wereldkampioene op de 3000m steeple) en met nog enkele andere Afrikaanse en sterke Poolse atleten aan de start zou het een zeer snelle wedstrijd worden!

 

 

De dag zelf dan. Bij het opstaan voelde ik al dat ik toch meer stress had dan op andere wedstrijddagen. Vele mensen zeiden dat ik zoveel mogelijk moest proberen te genieten van de kans dat ik kreeg om hier te starten. De opwarming verliep eigenlijk heel goed en de zenuwen waren, dacht ik, toch redelijk onder controle.

 

Ik en mijn trainer hadden afgesproken dat ik zo weinig mogelijk naar de klok moest kijken en zo lang mogelijk moest proberen te volgen. Als ik vanaf het begin mijn eigen tempo zou lopen, was de kans groot dat ik al vanaf het begin helemaal alleen zou vallen.

 

Om 16u55 werd de start gegeven en ik was zelfs heel goed vertrokken. Ik liet de andere atleten over mij komen en haakte achteraan de trein mijn wagonnetje aan. Hoewel de haas van dienst heel voortvarend vertrok, viel dit tempo -voor mij als 1500m loopster- in het begin precies nog mee, maar na een doorkomsttijd van 2'59 de eerste km, wist ik dat dit veel te snel was. Beetje bij beetje moest ik lossen. De atlete voor mij kreeg het ook moeilijk en ook zij moest al een klein gaatje laten. Ik probeerde de achterstand op haar zo klein mogelijk te houden, maar mentaal kreeg ik het wel enorm zwaar. Op 2 km kwam ik nog door op 6'09". Dit was nog ruim binnen ons vooropgestelde schema, maar de atlete voor mij begon verder uit te lopen en plots wou het kopje niet meer mee.

Na 2200m besloot ik om uit de wedstrijd te stappen. Ik was vooral heel teleurgesteld in mezelf dat ik niet de moed had om toch verder te lopen en dan moest dit nog juist op zo'n grote wedstrijd gebeuren! Ik denk nu nog vaak: 'had ik maar verder gelopen, want ik zat nog steeds op schema voor een mooie tijd!' Maar als het hoofd niet meer mee wilt, is het ontzettend moeilijk om je hierover te zetten.

 

De vele reacties achteraf deden ontzettend veel deugd! Ook mocht ik na de wedstrijd nog vele handtekeningen zetten en dit nam toch wel wat van de teleurstelling weg. Nogmaals bedankt aan alle mensen voor hun lieve reacties!

 

Ik moet nu de knop omdraaien, want volgende week is het weer een druk wedstrijdweekend. Zaterdag is er het BK indoor. Daar zal ik m'n titel op de 1500m verdedigen. De volgende dag trekken we terug onze cross-spikes aan en starten we op het Vlaams kampioenschap cross.

 

En om af te sluiten: what doesn't kill you, makes you stronger!

 

Hieronder nog enkele foto's van Dieter Vanderlinden en Kim Lommaert!

 

i

Provinciaal Kampioenschap korte cross - 02/02/'14

i

Gisteren trokken we terug onze cross-spikes aan. Dit jaar ging het PK door in Hulshout. Toch al even geleden dat ik hier gelopen had. We vertrokken dus goed op tijd zodat we het parcours goed konden verkennen. De voorbije dagen had het toch wel heel hard geregend, maar tijdens de parcoursverkenning bleek de omloop er heel goed er bij te liggen. Kleine pittige heuveltjes en afdalingen, lange stroken, een stevige wind en ook wat modder zorgden voor een gevarieerde omloop.

 

Doordat er voorinschrijvingen waren, had ik al een zicht op de concurrentie. Sofie Lauwers (RAM) en Renée Eykens (KAPE), respectievelijk de nummers 2 en 1 van het Vlaams Kampioenschap 800m indoor, waren de belangrijkste concurrenten. Renée stond uiteindelijk niet aan de start.

 

Omstreeks 13u36 weerklonk het startschot; Ik startte goed en na de 1ste bocht merkte ik dat ik al dat de rest niet volgde. Ik besloot dus om net zoals in de andere crossen m'n eigen tempo dan maar te lopen. Zo kon ik in de eerste ronde al een kleine voorsprong uitbouwen op Sofie en Goele Truyers (VABCO).

In de 2de ronde, op het lange stuk met wind in de rug, trok ik nog eens stevig door. Mijn voorsprong werd stelselmatig groter en de laatste halve ronde kon ik al beginnen te genieten.

 

Uiteindelijk kwam ik na 10'24" over de finish. 25" later nam Sofie beslag op de 2de plaats. Goele maakte het podium compleet.

 

Volgende week ruilen we het veld terug om voor de indoorpiste. Ik mag namelijk starten in het hoofdprogramme van de Record Bank Flanders Indoor. Hier zal ik een 3000m lopen. Ik ben alvast benieuwd naar de tegenstand!

 

Meer foto's van het Pk vind je hier!

 

 

Vlaams kampioenschap indoor 1500m - 26/01/'14

 

Aangezien ik de beste tijd van de deelneemsters op mijn naam had staan was de opdracht van de trainer om vanaf de start de wedstrijd in handen te nemen. Het doel was om een eindtijd neer te zetten tussen 4'20" en 4'25".

 

Er werd tegen een schema van 4'20" gestart. Ik nam van bij de start de koppositie om de eerste 400 iets te snel af te leggen (+/- 1.5 sec onder richttijd) . Na deze eerste 400 had ik reeds een voorsprong van een 20 meter op mijn tegenstandsters uitgebouwd. Ik kon het vooropgestelde tempo vasthouden tot aan de 700m. Omdat het heel moeilijk is om alleen een constant tempo te lopen, kende ik hierna een klein verval. Toch kon ik dit verval beperken door met een sterke laatste 200m te eindigen (33").

Mijn eindtijd bedroeg 4'21"82, mijn 3de beste tijd ooit gelopen. Deze tijd was dan ook goed voor een nieuw PR indoor, een verbetering van het clubrecord en maar net buiten de Belgische top 10 aller tijden. Nadien bleek ook nog dat ik slechts 21/100 bleef van het wedstrijdrecord dat Anja Smolders in 1992 liep.

 

Spijtig dat we geen plaatsje kunnen veroveren in een sterk bezette indoorwedstrijd om deze tijd nog scherper te kunnen stellen.

 

Volgende week duiken we terug het veld in voor het Provinciaal Kampioenschap te Hulshout!

 

 

Cross Herentals - 19/01/'14

 

Dit weekend stond de clubcross op het programma. Een clubcross is altijd wel iets speciaals en daarom trok ik al zaterdag, samen met m'n vader, naar Herentals om het parcours al eens te verkennen en wat los te lopen. Het parcours lag er goed beloopbaar bij met rond de vijver een kleine modderstrook. De benen zaten goed en waren klaar voor de wedstrijd van de volgende dag.

 

Een immens verschil qua weersomstandigheden tov vorig jaar. Toen was het ijskoud en lag er een dik pak sneeuw. Dit jaar was het een aangename 10°C, fantastisch weer om te crossen!

 

Voor ik begon aan de opwarming ging ik nog enkele stukken op het parcours verkennen om te zien hoe ze er momenteel bij lagen. Nadat de spikes in orde waren gemaakt, kon ik beginnen aan mijn opwarming. De opwarming verliep goed en iets voor 14u30 stond er een grote groep juniores, seniores en masters aan de start. Enkele bekende gezichten had ik al opgemerkt: clubgenoot Jolien Boonen, Evelien De Haes (LYRA), triatlete Katrien Verstuyft (OLSE), Katleen De Cupere (RCT) en de Anne en Mona Rahme (DCLA).

 

Om 14u30 werd het startschot gegeven. Ik nam een goede start, maar lette er op dat ik toch niet te snel van start ging. De startstrook is behoorlijk lang en ook de afstand was de langste van alle crossen die ik dit seizoen had gelopen. Katrien Verstuyft probeerde gedurende de eerste kleine ronde te volgen en zo begonnen we met z'n 2 aan de resterende 3 grote ronden. Achter ons werd er een groepje gevormd met clubgenoot Jolien , Evelien , Anne en Katleen.

 

In de 1ste van 3 grote ronden voelde ik dat Katrien het moeilijk begon te krijgen. Ik bleef gewoon mijn eigen tempo lopen zonder te forceren en bij het verlaten van de vijver had ik al enkele meters op Katrien. Achter Katrien had ook Anne Rahme zich weten af te scheiden van Jolien en Evelien. Daarachter volgde Katleen op enkele meters.

 

Geleidelijk aan kon ik dus mijn voorsprong op de rest uitbouwen en kwam ik na 18'43" over de finish. Jolien had nog een zéér sterke laatste ronde gelopen en wist nog de 2de plaats te bemachtigen voor Katrien Verstuyft.

 

Het gevoel tijdens de wedstrijd was niet echt super, hoewel ik heel de wedstrijd toch mijn tempo kon aanhouden. Het is niet altijd gemakkelijk om een juist evenwicht te vinden tussen de trainingen voor de crossen en de specifiekere trainingen voor de indoorwedstrijden. Hierdoor miste ik denk ik de nodige frisheid. Goed luisteren naar het lichaam dus!

 

Volgende week trekken we de pistespikes terug aan voor het Vlaams Kampioenschap indoor AC voor de 1500m. Vorig jaar won ik hier de Vlaamse titel. Hopelijk kunnen we deze dit jaar verlengen!

 

Nogmaals bedankt aan de vele supporters voor hun aanmoedigingen tijdens de wedstrijd!

 

Hieronder foto van het podium en de wedstrijdvideo. Meer foto's vind je hier.

 

Provinciaal kampioenschap indoor 800m - 05/01/'14

 

Alhoewel deze wedstrijd bedoeld was als doorgedreven test op de kortere afstand, was deze wedstrijd zéér sterk bezet. Met Sofie Lauwers (RAM) en Sara Segers (SPVI) stonden de nummers 1 en 2 van het Belgisch kampioenschap 800m aan de start. Ik wa vooral benieuwd hoe de benen de veldloop van gisteren hadden verteerd.

 

Met Sara werd afgesproken dat ik de eerste ronde voor mijn rekening zou nemen terwijl zij de 2de ronde voor haar rekening nam. Daarna zou ik terug een ronde overnemen. Fons, mijn trainer , wou dat ik de eerste 200m opende tussen 31,5 en 32 sec.

 

Na de start nam ik zo snel mogelijk de leiding en werkte de eerste 200m af in 31"10. Na 250m nam Sara de leiding over en dit bracht ons op 65" na 400m. In de bocht liep ik terug naar de leiding en probeerde geleidelijk het tempo op te drijven. Sara en Sofie diende na 600m enkele meters toe te geven. Sofie kon in de laatste 120m Sara nog remonteren. Bij het overschrijden van de meet bleef de klok staan op 2'09"12.. In feite een driedubbel succes : Provinciaal Kampioen, een nieuw PR indoor en tevens een verbetering van het clubrecord. Met deze tijd bleef ik zelfs amper een kleine seconden boven mijn pr outdoor. Zelf had ik dit zeker nog niet verwacht op de eerste indoorwedstrijd van het seizoen.

 

Nu goed recupereren van het zware weekend en nog wat bijtrainen en dan staan we binnen 2 weken weer aan de start van de eigen clubcross!

 

Nogmaals dank aan Sara Segers voor haar sportieve medewerking.

 

 

Enkele foto's (vooral van Jasper Jacobs) en wedstrijdvideo:

 

 

Avondveldloop Looi (Tessenderlo) - 04/01/'14

 

Als eerste wedstrijd van 2014 stond de avondveldloop van Looi op het to-do lijstje. Een veldloop met kunstlicht geeft toch wel een heel andere sfeer . Vorig jaar eindigde ik in deze cross op de derde plaats na Kim Geypen (DCLA) en Britt Vanthillo (ESAK). Beide dames ontbraken vandaag op deze cross dus werdt het uitkijken naar andere concurenten.

 

Ik nam een snelle start met de bedoeling een eerste schifting door te voeren maar constateerde na een 300m dat ik al een voorprong van een 10 tal meter had genomen. Tijdens de eerste ronde hield ik er een stevig tempo op na, maar toch met de wedstrijd van morgen in het achterhoofd, om de kloof zo snel mogelijk wat uit te diepen. Na deze eerste ronde had ik een voorsprong van ongeveer 100m opgebouwd op een groepje bestaande uit De Cupere Katleen (RCT), Heirman Elke (ACW) clubgenote Lieckens Vicky en de masters Peeters Anja (LOOI) en Van Hooydonck Els (ESAK) . Aangezien er de volgende dag nog een wedstrijd op het programma stond, gaf mijn trainer de opdracht om tijdens ronde 2 en 3 deze voorsprong te consolideren. Zo kon ik dan mijn eerste wedstrijd van 2014 al zegevierend afsluiten. Kathleen liep in de laatse ronde naar de 2de plaats op korte afstand gevolgt door Elke .

Nu afwachten hoe de benen hier morgen op reageren.

 

De uitslag vind je terug op de website van Looi

 

Meer foto's vind je hier!

 

 

 

Cross Lilse Bergen (Gierle) - 22/12/'13

 

Net zoals de vorige jaren stond ik dit jaar terug aan de start van de cross in Gierle op het domein De Lilse Bergen. Deze cross zou de laatste van 2013 zijn, dus wou ik dit fantastische jaar in schoonheid afsluiten met een nieuwe overwinning. Er waren in ieder geval al veel atleten afgezakt naar deze cross: thuisatlete Shana Lauwers (ATAC), Britt Vanthillo (ESAK), clubgenoot Jolien Boonen, triatlete Katrien Verstuyft (OLSE) en de tweelingszussen Aria en Esther Schouten (VMOL).

 

Tijdens de opwarming waren de benen toch beter dan verwacht. Toen we klaarstonden aan de start begon het wat te druppelen. Net toen we startten begon het harder te regenen. Ik had de opdracht van mijn trainer gekregen om goed te starten, een beetje af te wachten wie er zou volgen en zien hoe de benen zouden zijn. Na de eerste lus doorheen de speeltuin en de kleine bergjes voelde ik dat ik enkele meters al had op Britt Vanthillo. Zij had dan weer enkele metertjes op de achtervolgende groep waar Jolien Boonen, Shana Lauwers en de zussen Schouten bij liepen.

 

Britt kwam niet aansluiten en zo was ik vertrokken voor een eenzame wedstrijd. Na de 1ste rond zocht ik een tempo dat ik gemakkelijk kon aanhouden en de laatste ronde kon ik zelfs mijn tempo wat laten zakken zodat ik zonder te forceren als 1ste over de finish liep. Jolien wist uiteindelijk beslag te leggen op de 2de plaats voor Aria.

 

Ik ben tevreden over de de wedstrijd die ik heb gelopen. De benen waren uiteindelijk toch voldoende hersteld van de zware indoortraining van donderdag. Nu verder goed trainen en dan na de feestdagen vliegen we er weer in met de wedstrijden. Het eerste weekend van januari zal een zwaar worden, want dan staan er 2 wedstrijden gepland.

 

Ik wil iedereen al een fijne kerst en een fantastisch 2014 toewensen!

 

De uitslag vind je terug op de website van ATAC.

 

Hieronder vind je enkele foto's van de wedstrijd en de wedstrijdvideo. Meer foto's vind je hier!

 

 

Cross Booischot - 15/12/'13

 

Na een weekend zonder cross stond ik dit weekend terug aan de start van een cross, namelijk die van Booischot. Net zoals vorig jaar bleek deze cross de enigste Vlaamse cross te zijn dit weekend. Ik had dus al een vermoeden dat de tegenstand zeer sterk zou zijn. En gelijk kreeg ik: Sigrid Vanden Bempt (DCLA - BK korte cross 2013), Katrijn Vande Riviere (RIEM - Bk korte cross 2012), Sandra Schenkel (DCLA), Britt Vanthillo (ESAK), Shana Lauwers (ATAC),... Een 5de overwinning binnenhalen zou al zeker en vast niet simpel worden.

 

Na de parcoursverkenning en het aanmelden voor eventuele dopingcontrole kon ik beginnen aan mijn opwarming. De benen voelde alvast een pak beter dan tijdens de opwarming in Wespelaar. Toch had ik een pak meer stress dan de vorige crossen door de goede tegenstand die aanwezig was.

 

Aan de start was het toch een beetje drummen, vanwege de vele starters, om een plaatsje te hebben. Na het startschot was ik onmiddellijk goed weg. Sigrid kwam naast mij lopen en even werd er gewacht, maar Sigrid besloot al snel om het tempo de hoogte in te drijven. Ik besloot om haar te volgen en te zien hoe lang ik haar kon volgen. Al snel bleken we met z'n 2 weg te lopen op het achtervolgende groepje met Katrijn , Britt, Shana en master Anne Rahme (DCLA).

 

Na het eerste kleine rondje trok Sigrid stevig door op het lange stuk van de paardenrenbaan. Ik moest alles geven om haar te kunnen bijhouden en ik twijfelde er even aan om naar mijn eigen tempo over te schakelen, maar toch besloot ik om haar te volgen. Toen we weer het grasveld opdraaiden, ging het tempo terug een beetje liggen en kon ik me vrij gemakkelijk in haar spoor zetten. In de vele bochtjes voelde ik zelfs dat ik beter was dan haar. Toen we na de tweede kleine ronde terug de paardenrenbaan opdraaiden, trok Sigrid terug stevig door. Op dit lange stuk moest ik enkele metertjes prijsgeven op haar, maar ondertussen hadden we toch al een mooie voorsprong op de rest gelopen. Ik probeerde om het mijn achterstand zo klein mogelijk te houden. Op het grasveld en de vele bochtjes kwam ik wel terug iets korter op haar, maar de kloof volledig dichtlopen kon ik niet. Toen we de laatste ronde ingingen trok Sigrid weer door op de paardenrenbaan en de kloof tussen ons werd weer wat groter. Door de vele supporters kon ik mijn tempo in de laatste ronde aanhouden en ze riepen dat ik nog eens alles op alles moest zetten, want Sigrid kreeg het ook moeilijker. Zo kwam ik, net zoals in de vorige ronde, weer dichter op haar toen we op het grasveld liepen en de vele bochten moesten nemen.

 

Sigrid kwam als eerste over de meet en 6seconden later kwam ik als tweede over de finishlijn. 23seconden later vervolmaakte Katrijn het podium.

Jammeer dat ik mijn 'zegereeks' deze keer niet kon verderzetten, maar Sigrid was vandaag de sterkste. Ikzelf ben ontzettend tevreden met mijn wedstrijd. Zo liep ik zelfs 1'40" sneller dan vorig jaar.

 

Volgende week loop ik mijn laatste cross van het eerste deel van het winterseizoen. In het tweede deel gaan we ook enkele indoorwedstrijden doen.

Nogmaals bedankt aan de vele supporters en tot volgende week!

 

Uitslag vind je hier!

 

Nog enkele foto's van de wedstrijd, meer vind je hier.

 

 

Cross Wespelaar - 01/12/'13

 

Net zoals vorige jaren, trokken we ook deze keer terug naar de cross in Wespelaar. Deze cross zit ondertussen al aan zijn 61ste editie.Vorig jaar werd ik hier nog 2de achter thuisloopster Karen Van Proeyen (ROBA), maar dit jaar wou ik absoluut beter doen zodat ik zo mijn overwinningsreeks kon verder zetten.

 

Karen had mij de dag ervoor al laten weten dat ze haar overwinning van vorig jaar niet kwam verdedigen. Ik vond dit wel jammer aangezien ik graag eens had gezien hoe ik dit jaar tov haar stond. Zo was ik vorig jaar nog 20sec achter haar. Het was dus uitkijken wie de concurrentie dit jaar ging zijn.

 

Dit jaar was de zon alvast van de partij en het beloofde een aangenaam crossweertje te worden. Dit jaar kon ik heel de opwarming genieten van een stralend zonnetjes. Een immens verschil met vorig jaar. Toen moesten we heel de opwarming afwerken in de gietende regen. Vergeleken met het parcours van vorig jaar, lag het parcours er dit jaar goed beloopbaar bij.

 

De opwarming zelf verliep toch niet zo vlot als die van de vorige crossen. De benen voelden zwaar aan en dit bleef ook na de stretching en de versnellingen. Hierdoor stond ik toch niet echt gerust aan de start. Daarbovenop stond ook Anne Rahme (DCLA) en Charlotte Sijmens (DCLA) aan de start. De start verliep goed en al snel liepen wij met zijn drieën voorop. Net zoals in de vorige wedstrijden probeerde ik vanaf het begin mijn eigen tempo te lopen. Beide DCLA-dames volgden in mijn spoor. De 2de ronde gingen we nog met z'n drieën in, maar Anne moest toch al enkele metertjes prijs geven. Charlotte volgde nog steeds. Na een scherpe bocht, in het begin van ronde 2, trok ik snel op en voelde dat Charlotte een klein gaatje moest laten. Dit was voor mij het signaal om het tempo hoog te houden. Zo kon ik stelselmatig mijn voorsprong op Charlotte vergroten. Bij het ingaan van de 3de en tevens laatste ronde had ik al voldoende voorsprong om zeker te zijn van mijn 4de overwinning van het seizoen. Toch moest ik gefocust blijven, want in één van de vele bochten maakte ik een klein slippertje. Gelukkig kon ik mij nog recht houden.

 

Na 16'09" liep ik over de finish ofwel 1'09 sneller dan vorig jaar. Hoewel het gevoel tijdens de opwarming niet super was, kon ik gedurende de hele wedstrijd vlot mijn tempo houden zonder echt in het rood te gaan. Charlotte werd knap 2de in de wedstrijd, maar wel 1ste juniore en Anne liep als 3de over de finish, maar werd 1ste master. Bij de seniores vervolledigden Margot Chauliac (ABES) en Tatjana Verbeeck (ROBA) respectievelijk als 2de en 3de het podium.

 

Nu weer een weekje goed trainen om daarna terug aan de start van de cross in Booischot te staan. Vorig jaar werd ik hier 9de (6de seniore) en liep ik daar mijn slechtste wedstrijd van het winterseizoen, maar hopelijk is dat dit jaar niet het geval.

 

Foto's kan je hier vinden.

 

Uitslag vind je op de website van ROBA.

 

Cross Arendonk - 24/11/'13

 

Met crossen in Vilvoorde, Genk, Roeselare, Zele, Tilburg, Bonheiden en Arendonk beloofde het een druk crossweekend te worden. Zowel in Bonheiden als in Arendonk ben ik steeds graag gaan crossen. Omdat beiden nu in hetzelfde weekend vielen, moest ik dus een keuze maken. Uiteindelijk kozen we voor de cross in Arendonk omdat dit een clubcross was.

 

Dit jaar was het parcours grotendeels veranderd en was het zelfs +/- 700m langer tov vorig jaar. Tijdens de verkenning van het parcours merkten we al snel dat het een snelle wedstrijd zou worden: lange rechte stukken, weinig tot geen modder en een lange 'sintelpad' waar we op moesten lopen. De wind, het kleine heuveltje en de passages door het beachvolleybalveld zorgden toch voor de nodige variatie.

 

Doordat er zoveel crossen waren dit weekend stonden we met een pak minder deelnemers aan de start. Ookal stonden we met niet veel aan de start, toch was het noodzakelijk om goed te starten. Zo was er na +/- 80m al een bocht van 180°. De trainer had de opdracht gegeven om vanaf het begin tempo te maken.

Mijn start was goed en onmiddellijk liep ik aan de leiding. Enkels Rachel (LOOI) probeerde in het begin te volgen, maar al snel had ik enkele meters op haar. Kort daar achter liepen clubgenoot Jolien Boonen, Fast4wardlid An Claes (VOLH) en Gudrun Koppen (GEEL).

Na de eerste ronde had ik al ongeveer 12sec voorsprong op Rachel. Halverwege de 2de ronde kon Jolien aansluiten bij Rachel en nam zij de leiding in de achtervolging.

 

Heel de wedstrijd heb ik mijn tempo goed kunnen aanhouden en zo kon ik rond per ronde mijn voorsprong verder uitbouwen. Jolien liep even later (55sec) als 2de over de streep. An mocht mee als 3de op het podium en zo was er dus een volledig Fast4ward-podium.

 

De volgende wedstrijd is deze van Wespelaar dit weekend. Vorig jaar werd ik hier 2de achter Karen Van Proeyen.

 

Foto's vind je hier.

 

Uitslag kan je vinden op de website van ARAC.

 

 

 

Cross Mechelen - 11/11/'13

 

Vorig jaar liep ik voor de eerste keer in Mechelen. Omdat het een heel leuk en gevarieerd parcours was, besloot ik om ook dit jaar hier te starten.

Zowel kwantiteit, 74 deelneemsters bij jun/sen/masters, als kwaliteit waren aanwezig op deze cross. Als voornaamste tegenstanders waren Britt Vanthillo (Belgisch kampioen 5000m bij de beloften), Valerie Van Bogaert (2de BK korte cross en 1500m + ook goed voor 4'15" op de 1500m) en Jenna Wyns (3de op BK korte cross) aanwezig. De omloop lag er beter bij dan verwacht maar hier en daar waren toch een paar stevige modderstroken. De weergoden waren goedgezind en de zon was voor het merendeel van de namiddag aanwezig.

 

Bij de start kon ik de koppositie veroveren en die behield ik tot op de eerste zandstrook. In deze strook nam Valerie de leiding over, ik volgde samen met Britt en Jenna. Op het einde van de 1ste ronde, bij de eerste passage van de heuveltjes, plaatste Valerie een stevige versnelling waarop ik dadelijk reageerde. Door deze versnelling hadden we een kleine gaatje op Britt en Jenna. Britt kwam een beetje verder wel terug aansluiten terwijl Jenna op enkele meters bleef hangen en stilletjesaan meer terrein verloor. In de 2de ronde wisselden Valerie en ikzelf elkaar een paar keer af aan de kop . Bij de 2de passage aan de heuveltjes nam ik resoluut de leiding van de kopgroep. Valerie liet een paar metertjes maar sloot toch snel weer aan. Bij de eerste zware strook op de omloop trok ik even door. Britt diende de rol te lossen en ook Valerie gaf weer een paar metertjes toe maar sloot in de zandstrook weer aan.

 

Op +/- 650m van de finish plaatste Valerie zelfs weer een versnelling maar ik had nog genoeg reserves om hier op de reageren en de leiding terug in handen te nemen. De laatste doortocht op de heuveltjes (+/- 350m van de finish) nam ik zo snel mogelijk en na een bocht van 180° kon ik vaststellen dat ik een 25 tal meter voorsprong had genomen. Het tempo tijdens de laatste 200m strak houden was voldoende om mijn 2de crossoverwinning van dit seizoen binnen te rijven. Valerie kwam 10sec later over de finish en Britt vervolledigde het podium. Dit is mijn 4de crossoverwinnig als senoir maar wel de eerste keer dat ik er 2 in hetzelfde seizoen kan behalen.

 

Ikzelf vond het een leuke, spannende wedstrijd met een mooie strijd om de overwinning.

 

Hieronder nog een foto van het podium en een filmpje van de wedstrijd. Meer foto's vind je hier.

 

Dit weekend geen wedstrijd. Zo kunnen we nog eens goed trainen. Volgende wedstrijd is in Arendonk op 24/11/2013.

 

 

 

Cross Opwijk - 03/11/'13

 

De CC Relays was vorige week al een goede eerste test, maar toen was het maar 1500m. Dit keer zou de afstand al een stuk langer zijn (4575m). Zoals ik vorige keer al had vermeld, liep ik nog nooit in Opwijk. Daardoor vertrokken we ruim op tijd zodat we tijd genoeg hadden om het parcours te verkennen.

 

Het had de voorbije week nog stevig geregend en terwijl we richting Opwijk reden zag ik al vele velden onder water staan. Het kon dus wel eens een moddercross worden. Toen we eenmaal waren aangekomen en het parcours zagen, kwam 'mijn vrees' toch een beetje uit. We trokken onze botten aan om het parcours te verkennen. Alles was aanwezig om er een 'echte' cross van te maken: modder, een stevige (koude) wind, vele bochten en nog koeienvlaaien van de dagen ervoor. Terwijl ik aan mijn opwarming begon, werden er toch nog wat langere pinnetjes in m'n spikes gedraaid.

 

Toen we aan de start stonden te wachten had ik toch al enkele bekenden gezien: Sofie Lauwers, Anja Peeters, Sylvie Ameloot,...

Omdat er na een goeie 50m al een scherpe bocht was, kreeg ik van mijn trainer de opdracht om goed te starten. Om kwart na 3 werd bij ons het startschot gegeven en onmiddellijk was ik goed weg. Ik kon als eerste draaien en zocht zo snel mogelijk een tempo dat ik gedurende de volledige wedstrijd zou kunnen aanhouden. Als snel voelde ik dat niemand volgde en zo kwam ik al heel snel alleen aan de leiding te lopen. Enkele meters achter mij liepen Sofie Lauwers en Anja Peeters.

Hoewel het parcours tijdens de verkenning er nog redelijk goed beloopbaar bij lag, was dit tijdens de wedstrijd al een pak minder. De omloop was nog drassiger geworden en de bochten lagen er gevaarlijk bij. Rechtblijven was dus de boodschap. Ook de stukken waar we wind op kop hadden waren niet te onderschatten. Op deze stukken liet ik mijn tempo iets zakken om daarna op de stukken waar we wind mee hadden mijn tempo terug op te drijven. Zo kon ik elke ronde mijn voorsprong stelselmatig opdrijven. Ook de laatste ronde kon ik mijn tempo goed aanhouden zonder te forceren. Uiteindelijk kwam ik na 16'01 over de eindstreep. Anja had zich kunnen losmaken van Sofie en kwam 50sec na mij als 2de over de streep (1ste master). Sylvie kwam de laatste ronde nog sterk opzetten, maar Sofie kon haar nog afhouden.

 

Al bij al had ik een goed gevoel tijdens de cross, ook al maakte de stevige wind en de modder het mij niet gemakkelijk. Het is leuk om al direct de eerste cross te winnen.

 

Volgende week staat er weer een cross op het programma: de cross in Mechelen op maandag 11/11. Het is een heel gevarieerd parcours (heuveltjes, zand, bochtenwerk,...). Vorig jaar werd ik hier 2de achter een sterke Els Rens. Benieuwd hoe het dan met de conditie gesteld is.

 

Hieronder nog enkele foto's en een filmpje.

 

Meer foto's vind je hier.

 

 

CC Relays Gent - 27/10/'13

 

Gisteren was het eindelijk zo ver: de start van het nieuwe veldloopseizoen. Traditiegetrouw start dit steeds met de CC Relays. Ook dit jaar deden we als club mee aan deze aflossingswedstrijd. Ons team bestond uit: Tine Spiessens, Ikzelf en Jolien Boonen.

 

Toen ik 's morgens opstond, zag ik dat het typisch 'crossweer' was. Stiekem verlangde ik al terug naar de zomer!

Nadat we eindelijk een parkeerplaats hadden gevonden, kon ik starten met de opwarming. De opwarming verliep vrij vlot, toch waren de kuiten wat aan de stijve kant. Tijdens de opwarming begon het ook nog eens te regenen. In beweging blijven en zo droog mogelijk blijven was de boodschap.

 

Tine was onze startloopster. Als 400m loopster nam zei de kortste afstand voor haar rekening. Ze deed dit voortreffelijk en dit na bijna een jaar zonder wedstrijd te hebben gelopen. Ze gaf haar stok als 22ste door aan mij. Zo kon ik beginnen aan mijn 1500m. Vooral in de aflossingszone is het slalommen tussen de andere atleten, maar hier kwamen we gelukkig zonder ongelukken door. Daarna begon ik al snel atleten in te halen. Het ging eigenlijk verbazingwekkend goed en plots had ik Ellen Van Leeuwen (RCG) en Sofie Gallein (AVR) in mijn vizier. Iets voor hun liep ook het achtervolgende groepje met Virginie Van Droogenbroek (CABW), Axana Schaeverbeke (ACME) en Petra Bruggeman (RIEM) voor de 2de plaats. Sigrid Vanden Bempt had ondertussen al een grote voorsprong bij elkaar gelopen.

Net voor het in gaan van de zandbak kon ik aansluiting maken bij dit groepje. Even vreesde ik in het zand dat ik mij geforceerd had, maar ik zocht mijn eigen tempo en bij het uitkomen van de zandbak had ik maar enkele metertjes moeten toegeven. Eenmaal uit het zand kon ik dit kleine gaatje terug dichtlopen. Na de laatste draai van 180° kon ik nog een stevige versnelling plaatsen om uiteindelijk als 2de de stok door te geven aan Jolien. Jolien, in volle voorbereiding voor haar halve marathon, nam dus de langste afstand voor haar rekening. Veerle Dejaeghere (AVR), Zenobie Vangansbeke (ACME) en Stephanie Barnes (CABW) kwamen er al snel over, maar Jolien deelde haar race goed in. Uiteindelijk kwamen we als 8ste aan. Een schitterend resultaat van ons team.

 

'S avond toen de definitieve uitslag op de website kwam, merkte ik dat ik zelfs de snelste tijd op de 1500m had gelopen en dat na een inhaalrace tussen de vele andere atleten. Een goede start van het nieuwe veldloopseizoen en we kunnen besluiten dat de conditie al redelijk goed in orde is.

 

Volgende week sta ik aan de start van de cross in Opwijk. Hier liep ik nog nooit, dus afwachten of het parcours mij ligt.

 

Enkele foto's (meer foto's vind je hier):

 

Neteloop Hulshout - 06/10/'13

 

Gisteren stond ik voor de 1ste maal aan de start van de Neteloop. We kozen net zoals bij de Parkloop ook hier weer voor de langste afstand: 14km.

 

Ik was al blij dat de keelpijn, die ik 's morgens voelde bij het opstaan, verdwenen was bij de opwarming. Na een korte opwarming met trainingspartner Bert, stonden we samen aan de start van de 14km. Het was de bedoeling om van deze 14km een goede doorgedreven training te maken.

 

Na de start zocht ik zo snel mogelijk mijn eigen tempo. Ik kreeg het gezelschap van enkele mannen en daarbij ook Liesbeth Monsecour (10,5km). Na een kleine km kwam Ilse Geldhof, de latere winnares van de 14km en Belgisch kampioene duathlon, op en over ons. Ik besloot om haar niet te volgen en verder mijn eigen tempo te lopen. Tijdens de 2de ronde hadden al enkele lopers van ons groepje moeten lossen en bleef ik nog als enige vrouw in het groepje over. Ik merkte dat het tempo wat zakte en nam toen de kop van ons groepje over. Hierdoor kwamen we terug korter op Ilse, maar toen we de 3de ronde ingingen begon ik last te krijgen van mijn maag. Hiervoor zal het feesteten van de voorbije dagen wel voor iets tussen gezeten hebben. Ik probeerde toch om het tempo zo hoog mogelijk te houden zonder dat ik mij moest forceren. De achterstand op Ilse werd deze ronde wel wat groter. Halverwege de 3de ronde ging het plots weer een stuk beter. Zo kon ik mij optrekken aan de atleten van de 10,5km die aan hun laatste ronde bezig waren. Toen ik aan mijn 4de en laatste ronde begon, kwam ik plots helemaal alleen te zitten. Toch kon ik nog goed versnellen en liep ik uiteindelijk als 2de vrouw over de meet en als 10de in het algemeen klassement in 53'17". Karen Peeters werd 3de vrouw.

 

Nog even vermelden dan trainingspartner Bert 7de werd in 50'33". Zo is ook hij goed aan zijn seizoen begonnen!

 

Al bij al ben ik redelijk tevreden over deze wedstrijd. De training van vrijdagvoormiddag en de "feestjes" zaten toch nog in de benen. Even had ik een dipje, maar daarna heb ik me goed kunnen herpakken en zelfs nog stevig kunnen versnellen in de laatste ronde zonder me al te veel te moeten forceren.

 

De volgende dagen zal het vooral goed recuperen zijn, want donderdag staat er een uitgebreide lactaattest bij Prof. Jan Olbrecht op het programma. Dan kunnen we eens zien hoe het nu precies met de algemene conditie is gesteld!

 

 

Belgisch Kampioenschap Korte Cross te Wachtebeke - 09/03/'14

 

Traditioneel wordt het winterseizoen afgesloten met het Belgisch Kampioenschap Cross. 16jaar lang werd dit kampioenschap georganiseerd in Oostende. Dit jaar werd dit kampioenschap in het domein Puyenbroeck in Wachtebeke georganiseerd. Het duurde wel wat lang vooraleer we het parcours wisten, maar dankzij Atletieknieuws konden we enkele weken voor het Bk al een eerste keer kennismaken met het nieuwe parcours.

 

De week voor het Bk kreeg ik nogal veel te horen dat ik de uitgesproken favoriete was (zie VAL-site en krantenartikels). Dit zorgde toch voor enige druk. Na een laatste goede pistetraining op dinsdag bleven we bij ons vooropgesteld doel: podium halen! Na enkele top 10 plaatsen en als beste resultaat een 5de plaats, wou ik deze keer absoluut beter doen op dit Bk korte cross!

 

Aangezien het de laatste dagen typisch lenteweer was, hoopte ik natuurlijk dat het parcours er goed beloopbaar bij lag. Toch hoorden we van verschillende personen dat er toch, ondanks het goede weer, wel eens modder van de partij kon zijn. Daarom trokken we de dag ervoor al naar het parcours om het te verkennen. Een eerste indruk van het parcours: hobbelig, pittige heuveltjes en zo goed als volledig droog en dus goed beloopbaar. Toch waren er enkele stroken waar er duidelijk nog veel water in de grond zat. Het was precies of je op een matras aan het lopen was en dit was zeker niet te onderschatten!

Met een goed gevoel konden we na het loslopen terug huiswaarts keren.

 

De dag zelf was het weer aangenaam lenteweer met zelfs temperaturen ronde 20°C. Een heel verschil met de weersomstandigheden van vorig jaar en eerder edities! Eenmaal we daar aankwamen, bleek het parcours er veel zwaarder bij te liggen dan de dag ervoor. Door de vele reeksen die voor ons hadden gelopen, waren er nu enkele zware stroken bijgekomen waar je diep inzakte. Dit was absoluut niet in mijn voordeel en daarbovenop kreeg ik ook van vele andere atleten te horen dat het echt een héél zwaar parcours was dat zeker niet te onderschatten was.

 

Met meer dan 100 atleten stonden we om 16u40 klaar aan de start. Bij het startschot was het duwen en trekken om goed te starten. Dit lukte mij goed en na een lange rechte startstrook kon ik als eerste de bocht nemen richting het heuveltje.

 

De eerste ronde werd er nog niet echt doorgelopen en daardoor was het een grote kopgroep. Het was dus belangrijk om goed vooraan te zitten. Dit deed ik ook en zo liep ik de eerste kleinere ronde steeds attent voorin. Ook de andere favorieten, Valerie Van Bogaert (ACW), Evy Pieters (HAC) en Agnès Laurent (RESC), waren vooraan in de kopgroep te vinden. Stelselmatig werd het tempo de hoogte in gejaagd en uiteindelijk gingen we met al de favorieten en een sterke Lore Tack (OB) de laatste ronde in.

In deze laatste ronde lagen de zware stroken en ik wist dus dat dit het zwaarste stuk zou worden. Hoewel ik steeds op kop had gelopen had ik voor deze laatste ronde nog wat reserve ingebouwd. Samen met Valerie en Agnès trokken we het tempo verder omhoog en hierdoor moesten de anderen ook lossen. Net toen we uit deze zware strook kwamen, en richting het heuveltje liepen, plaatste Agnès een versnelling. Valerie moest lossen, maar ik probeerde zo snel mogelijk te reageren en juist voor het heuveltje kon ik Agnès voorbij gaan. Ik trok stevig door en merkte dat ik een klein gaatje had. Ik bleef mijn tempo hoog houden en in de laatste rechte lijn kon ik al wat genieten van mijn allereerste crosstitel bij de seniores. Agnès liep 3sec later over de finish als tweede en Valerie maakte het podium compleet. Evy Pieters en Lore Tack werden respectievelijk vierde en vijfde.

 

Parkloop Boom - 15/09/'13

 

Voor het 2de jaar op rij stond ik aan de start van de Parkloop in Boom. Net zoals vorig jaar kozen we voor de 12km. Voor ikzelf aan de start mocht gaan staan, stond mijn vriend, Björn de Decker, aan de start van de 3km. Voor een springer/sprinter deed hij dit helemaal niet slecht en hield hij nog een heleboel atleten achter zich.

 

Daarna begon ik aan mijn opwarming. Tijdens mijn opwarming voelde ik wel dat ik stramme spieren had. Een combinatie van de duurlopen van de voorbije dagen en misschien toch wat 'lichte' stress. Een wedstrijd van 12km is trouwens heel wat anders dan een 1500m + de mindere ervaring van vorig jaar konden een verklaring zijn voor de 'lichte' stress. Tijdens de opwarming had ik al enkele 'concurrenten' van vorig jaar gezien: Sylvie Mulle, An Claes, Vicky Lieckens, Nina Lauwaert,...

 

Eenmaal aan de start zette ik mij naast de 2 andere Fast4wardleden Vicky Lieckens en An Claes. Ik besloot om niet te snel te starten. Na de 1ste km liep ik ongeveer in 6de positie bij de vrouwen. Ik nestelde mij in het spoor van An Claes. We begonnen stilletjes aan de anderen in te halen, maar Sylvie Mulle had al een redelijk grote voorsprong bijeengelopen. Na een goeie 2km begon het tempo iets te zakken (3'55/km) en toen besloot ik om voorbij An te gaan. Ik had na de 1ste ronde van 3km een klein gaatje op An. Ik probeerde het tempo zo goed mogelijk in de buurt van de vooropgestelde 3'50/km te houden, maar toch met enige reserve. Ook de 2de ronde kon ik het tempo goed aanhouden en op het einde van de 2de ronde had ik zelfs wat van de voorsprong van Sylvie afgedaan. Mijn 2de plaats was zeker nog niet veilig gesteld, want An liep nog steeds op enkele meters achter mij. In de 3de ronde probeerde ik wat te versnellen en dit lukte nog vrij goed. Zo begon ik ook enkele te snel gestarte mannen in te halen. De achterstand op Sylvie was uiteindelijk geslonken tot 20" en mijn voorsprong op An was groter geworden. Ik probeerde de laatste ronde nog eens alles op alles te zetten om nog dichter te komen op Sylvie, maar ze had dit gezien en begon terug te versnellen. Uiteindelijk zou ze 45" voor mij aankomen. De laatste km liep ik zonder te forceren uit. Ik kwam als 2de vrouw aan in een tijd van 45'32". An vervolledigde even later als 3de het podium in 46'17".

 

Ik was heel tevreden over de wedstrijd. Ik had het zeker niet verwacht om al tegen dit tempo (3'51/km) te lopen. Zo liep ik bijna 5' sneller dan vorig jaar en had ik geen verval naar het einde toe.

 

Besluit: we zitten op schema voor de winter en nu goed verder trainen voor de crossen!