Zomer 2013

Beknopt chronologisch verslag van de wedstrijden in de zomer van 2013

 • Na een trainingsstage in Spanje kon het zomerseizoen 2013 worden aangevat .

 

 • 28/29-4 Provinciaal kampioenschap Antwerpen: De eerste geplande wedstrijden waren de provinciale kampioenschappen. Mijn trainer had me, zonder dat ik het wist voor zowel de 1500m (zaterdag) als de 800m (zondag) ingeschreven. Beide wedstrijden hadden een tactisch verloop en kon ik de eindspurt in mijn voordeel beslechten. Twee provinciale titels waren de buit van het eerste wedstrijdweekend.

 

 • 1-5 B-meeting ACHL: Hier stond een 800m geprogrammeerd. Na goed haaswerk van Annelies Hanssens kon Jenna Wyns een gaatje slaan op de kopgroep. Ikzelf wachtte tot 120m van het einde om mijn eindspurt in te zetten. Met een sterke remonte kon ik Jenna nog net voor de eindstreep inhalen. Tijd 2'10"37: een verbetering van mijn 7 jaar oude PR . Een betere start van het seizoen kon ik me niet wensen.

 

 • 11-5 Interclub Ere afdeling VAL: Op de interclub wordt er voor de punten en dus de plaats gelopen. Op deze 1500m hield ik me gedurende de hele wedstrijd op in de kopgroep om op 150m mijn eindspurt in te zetten en naar de overwinning te spurten. Taak volbracht!

 

 • 20-5 Pinkstergala te Hulst: Hier stond een 1500m op het programma. Een zeer sterke Kim Dillen hield er vanaf het begin een stevig tempo op na. Valerie Van Bogaert zette zich op de 2de positie en ikzelf volgde als 4de in de rij. Na 900m diende de atlete voor mij een gaatje te laten en kwam ik op een 5 tal meter van de koplopers te zitten. Het duurde tot op 150m van het einde voor ik weer aansluiting kon vinden. Ik had nog wel voldoende energie om in de laatste rechte lijn Kim en Valerie te remonteren en te finishen in 4'25"23. Ook hier sneuvelde mijn PR.

 

 • 25-5 Vlaams Kampioenschap Ninove: Dit was in de planning als mijn eerste grote doel van 2013 aangestipt. Het doel was het podium te halen. De wedstrijd zelf verliep weer tactisch en niemand durfde initiatief te nemen. Op 200m van de meet zette Valerie Van Bogaert de spurt in. Louise Carton reageerde onmiddellijk en ik diende een gaatje van 2-3 m toe te staan. In de laatste rechte lijn kon ik naar de overwining spurten. Vlaams kampioen en doel dik gehaald.

 

 • 1-6 IFAM te Oordegem: Op deze sterk bezette 800m werd ik ingedeeld in de 2de reeks. De tempomaakster ging er een beetje snel vandoor en slecht één atlete volgde waardoor er een compacte groep ontstond. Hier nam ik op 200m van het einde de touwtjes in handen en behaalde ik de overwinning in 2'10"39. Mits beter haaswerk had er misschien meer ingezeten.

 

 • 22-6 B-meeting SPARTA Vilvoorde: Na jaren de 3000m boot een beetje te hebben afgehouden was het nu tijd om mijn eerste 3000m outdoor te lopen. De organisatie had Els Rens als haas ingehuurd. Els bepaalde het tempo tot 2000m waarna ik solo de laatse 1000m nog iets sneller kon afwerken en de overwining kon grijpen. Resultaat: 9'49"50, natuurlijk een nieuw PR en mijn doel om onder de 10' te eindigen met overschot volbracht.

 

 • 30-6 Meeting Gaston Reiff: Deze 1500m wedstrijd was meer gepland als testwedstrijd. Aangezien er geen haas was voorzien had Fons (trainer) gevraagd om zelf tempo te maken met als doel onder de 4'30" te eindigen. De tussentijden werden vlot gehaald en door de laatste 300m nog een beetje te verhogen behaalde ik de zege in 4'26"61. Net boven mijn PR schepte deze tijd verwachtingen naar de volgende wedstrijdperiode toe.

 

 • 13-7 KBC nacht: Deze wedstrijd is toch steeds iets speciaals. Als aanloop naar het BK 1500m werd er hier voor een 800m gekozen. Eline Deboth verrichtte prima haaswerk en ik kon meeschuiven met de dames aan de kop. De laatste 100m ging ik de strijd aan met Nederlandse Machteld Mulder. Machteld behield het overwicht en ik finishte als 2de in een tijd van 2'08"32. Een dikke verbetering van PR en clubrecord. Ik verbrak hiermee het 37-jarige clucrecord van Ingrid Hannes.

 

 • 20-7 Belgisch kampioenschap - reeksen 1500m: Fons had gevraagd om tegen 4'35" te lopen. Volgens hem zou dat voldoende zijn om de finale te halen. Het doel was om de finale te halen met zo weinig mogelijk energie te verspillen in de reeksen. Zodoende bepaalde ik de ganse wedstrijd het tempo maar reageerde niet op de versnelling van enkele atleten op 150m van het einde. Met een tijd van 4'35"10 eindigde ik derde in mijn reeks en plaatste ik me voor de finale. Blijkbaar hebben die trainers soms gelijk.

 

 • 21-7 Belgisch kampioenschap - finale 1500m: Als voornaamste tegenstandsters voor het podium zag ik Veerle Dejaeghere, Valerie Van Bogaert en Marlies Schils. In een bloedheet stadion nam Veerle dadelijk de leiding in handen en hield er een strak tempo op na. Valerie zat in het spoor van Veerle en ik volgde als 3de.Op 400m van de finish plaatste Valerie een versnelling waarop ik op dat moment geen antwoord op had. Zelf remonteerde ik Veerle op 300m van het einde maar Valerie had reeds een flinke voorsprong uitgebouwd. Op 200m van het einde kon ik mijn tempo nog een beetje optrekken en naderde ik een beetje op Valerie. In de laatste rechte lijn zag ik dat Valerie het tempo niet kon volhouden en zette ik nog eens alles op alles. Het was pas in de laatste 10m dat ik de leiding kon veroveren. Ik kon het zelf niet geloven: ik was Belgisch Kampioen. Een blik op de klok zorgde voor nog een extra verrassing: 4'20"76! Een verbetering van bijna 5sec van mijn PR en dus dubbel succes!!

 

 • 24-7 Gouden 1000m te Dilbeek: Ik trok naar deze wedstrijd om een aanval te doen op het clubrecord 1000m. Dinja De Win nam de taak van haas op zich. De eerste 400m zaten we goed op tempo, maar de volgend 100m was iets te traag. Na het uitstappen van de haas nam ik de leiding over en kwam met een snelle laatste 300 m uit op 2'48"13. Nieuw PR en tevens clubrecord!

 

 • 27-7 Memorial Rasschaert te Ninove: Ik trok naar deze wedstrijd (1500m) met de hoop een tijd onder de 4'20" te lopen. De A reeks heeft bij deze meeting steeds een sterke internationale bezetting, ook de weersomstandigheden waren zeer goed , dus alle kans op succes. De start verliep zonder problemen en ik kon aanpikken in ongeveer 10de positie . De tussentijden waren steeds licht onder de vooropgestelde tijden (eindtijd 4'18"). Op 200m van het einde riep Fons dat een tijd onder de 4'15" mogelijk was maar ik dacht dat dit enkel als extra motivatie bedoeld was. In de laatste rechte lijn probeerde ik nog eens alles uit de kast te halen. Na de finish was ik ontzettend nieuwsgierig en liep ik direct naar de PC waar de uitslag al snel verscheen: 7de in een tijd van 4'14"24! Weer een verbetering van 6 sec van mijn PR en tevens verbetering van het clubrecord en een prestatie bij de top 20 aller tijden (18AT) in Belgie. Verwondering en ongeloof bij zowel mezelf, de trainer, supporters en aanwezige atletiekkenners. Dit is een grote kers op de toch al flinke taart. Met dank aan iedereen voor de felicitaties. Toch ook even vermelden dat Valerie Van Bogaert net achter mij eindigde met ook voor haar een schitterend PR: 4'15"92.

 

 • 3-8 Flanders cup Gent: Als afsluiter van het seizoen opteerden we voor een 3000m. Veerle Dejaeghere nam het haaswerk voor haar rekening. De Japanse Yukari Abe had een eindtijd van 9'00 voor ogen en dat leek me toch wel wat snel. Doch gezien het deelnemersveld leek het ons verstandig om in het begin toch aan te pikken. Na 1000m kwam ik door in 3'00" en diende dan ook de koploopsters te laten gaan. De resterende meters haspelde ik solo af. In het tweede gedeelte van de wedstrijd zakte het tempo wel wat maar toch kon ik op een 3de plaats finishen in een nieuw PR van 9'32"34. Net boven de verhoopte 9'30". Mits een betere wedstrijd zat dit er wel in maar dat is dan hopelijk voor volgend jaar.